Cappuccino & Gangsta Rap

Wat hebben deze onderwerpen met elkaar te maken, hoor ik jullie denken. Misschien zit er zelfs een lezer tussen die denkt : “Wat is dat nu weer, gangsta rap? Zijn dat niet allemaal gangsters die rappers?”

Cappuccino drinkende rappers levert als zoekterm in google niet veel soeps op, true, maar mijn verhaal gaat eigenlijk over een late millennial.

Een poosje geleden genoot ik bij een  koffiebar van een heerlijke cappuccino. Opeens hoorde ik “ smack the n***a up, smack the n***a down pow pow uit de luidsprekers komen.
Wat krijgen we nou, dacht ik, gangsta rap in een koffiebar?

Grappig, op een rare manier, maar dit was ook het moment waarop ik besefte : ik word ouder, for real! Ofwel zijn andere mensen ook verbaasd als ze in plaats van indierock of niet-seutige pop ( lees ‘de betere popmuziek’) ineens “smack the … up pow pow” horen.

Toen ik jong(er) was werd rap niet echt gedraaid op plekken waar je koffie kon drinken. Hippe koffiebars bestonden trouwens vrijwel niet in België, wel tearooms waar je met ouders of grootouders een pannenkoek ging eten.

Met Gangsta rap moest je niet afkomen bij (groot)moeders, anders werd de deegrol bovengehaald, ha! “Wat zou pastoor Jaak daarvan wel niet denken, of de buren”…

Rond het jaar 2000 leek het rap-landschap een stukje overzichtelijker dan nu. Dr Dré bracht in 2001 een nieuw album uit en was een soort rap-peetvader voor Eminem. Als je toen nog iets te jong was om bij voorbeeld Snoop Dogg te kennen dan wist je dankzij dat album snel wie hij was.
Rappers als Tupac bijvoorbeeld waren ook na hun dood zodanig bekend dat zelfs sommige gabbers ernaar luisterden. Kort samengevat (want we gaan hier niet alle artiesten uit het genre opnoemen) you knew who was who. Trouwens, hoeveel rappers bestaan er met een lang, slank figuur die iets met dobbermann honden en gepermanent haar (jawel) hebben?

Maar vandaag… bestaat een stortvloed aan rappers. Qua uiterlijk zijn jonge rappers voor niet-kenners (euhm mezelf) moeilijk uit elkaar te houden, ik kan ze vrijwel enkel onthouden als ze met een andere beroemdheid getrouwd zijn of bij voorbeeld tanden in regenboogkleuren hebben…

De volgende keer dat er koffie gedronken wordt mag Tupac of Mos Def uit de luidsprekers komen, lekker poëtisch.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: